29 Temmuz 2009 Çarşamba

Bir Arama Motorundan daha fazlası ; Google

Biliyorum sanki reklam yaparmış gibi başladım yazıma, ama Google hakkındaki gerçeği hepimiz biliyoruz; internetin en çok ziyaret edilen 1 numaralı sitesi. Dolayısıyla bu tarz bir giriş, beni olduğu gibi sizi de rahatsız etmeyeceğine inanıyorum.

Tarihine baktığımızda; Google'ın hayata geçişi 1998 yılında Aslen Larry page ve Sergey Brin adlı iki Stanford doktora öğrencisi tarafından bir tez çalışması olarak başladı. Amaçları interneti bölümlere ayırmak ve istenilen bilgiye daha kolay ulaşmaktı. Önce Stanford dahilinde kullanıma açıldı daha sonra da sınırlarını bizlere ulaşana dek genişletti. Google ilk etapta bir arama motoru gibi kurulduysa da, çoğumuz da diğer ürünlerinden haberdar olmadan, kendisini sadece arama motoru olarak kullananıyor olsak da, aslında geliştirdiği servisler ve sağladığı kullanım kolaylığı ile diğer arama motorlarına üstün bir fark atıp zaman içerisinde buralara gelebilmiştir. Google kullandığı teknoloji ve kullanıcı arabirimi tasarımı ile rakiplerinden oldukça farklıdır. Diğer arama motorları anahtar sözcük ararken Google Pagerank denilen bir teknolojiyi kullanır. Pagerank sisteminde Google Türkiye Pazarlama Direktörü Mustafa İçil’in bile bilmediği, formülü açıklanmayan bir sürü etken olduğu söyleniyor.

Aslında PageRANK ile daha detaylı bir yazı yazmak isterdim ama onu ve bazı Google servislerini, SEO teknikleriyle ilgili yazımda paylaşmaya karar verdim, çünkü gerçekten çok uzun bir yazı oldu.

Şimdide dilerseniz googlenin arama motoru özeliğinin dışında, bize sunduğu diğer yan servislerini kısa kısa inceleyelim;

Google Analytics Bu servise üye olmanız halinde size verilen kodu mevcut web sitenize yerleştirirsiniz ve sitenizin günlük, aylık, yıllık çok geniş çaplı istatistiğini elde elde edersiniz, bu istatistikler neler olabilir; sitenize kaç kişi girmiş, hangi kelimelerle sitenize erişmiş, sitenizde ne kadar zaman geçirmiş, sitenizde nereleri tıklamış vb. kriterlerde istatistik elde edebilirsiniz.

Google Earth Yeryüzünde görüntülemek istediğiniz bir noktayı harita üzerinde sıradan haritalardan daha görsel bir şekilde detaylı bir şekilde fotoğraflar ve size sunar.

Google Adsense Googlenin web masterlere sunduğu bir nevi reklam sponsorluk servisidir bu servise üye olarak web sitenizden gelir elde edebilirsiniz.

Google Adwors Googlenin reklam verenler ve yayıncıları buluşturup reklam verenlerden bir komisyon aracılığıyla sunduğu bir reklam dönüşüm servisidir.

Google Gmail 7345 MB kapasiteli pop destekli hızlı ücretsiz mail adresi hizmetini internet kullanıcılarına sunar.

Google Grafik Googlede veri makale değilde bir resim arayıp bulmak istiyorsanız, googlenin bu arama kutucuğunu kullanabilirsiniz, tek yapmanız gereken resimle alakalı bir kelimeyi arama kutucuğuna girip arama butonuna basmak.

Google Gruplar Bir grup oluşturup fikirlerinizi paylaşabilir veya herhangi bir konuda başka insanlarla tartışmak üzere konular dile getirebileceğiniz bir servis.

Google Maps Dünya haritasının googlece internet kullanıcılarına sunulmuş hali.

Google Moon Uydu üzerinden ayı ve ayın yüzeyini izleyebilme imkanı sunan servisidir.

Google Boks Web üzerinden online kitap edinebileceğimiz bir diğer güzel servisi.

Google Reader Bir web sayfası üzerinden hem arama hemde ön izleme yapma imkanını sunar.

Google Scholar Sadece akademik araştırmalar için googleden faydalanmak istiyorsanız bu arama servisi tam size göre.

Google talk Googlenin anlık mesajlaşma servisidir.

Google Toolbar Google de değilken bile googlenin bu browser eklentisi sayesinde googleye girmeden arama yapabileceğiniz bir servis.

Google Video Googlenin youtube tarzı video paylaşım servisi.

Google Translate Googlenin beklide en güzel servislerinden biri diyebileceğimiz servislerinden biridir, ister bir text dosyasını ister bir web sitesini bir dilden başka bir dile diğer çeviri sistemlerinden daha kaliteli bir şekilde dönüştürmenizi sağlar.

Google Trends Labs Aradığınız bir kelimenin veya kelime grubunun hangi zaman aralığında kaç kere arandığını gösteren bir Google servisidir. Site bizlere çizgi grafiği ile trendleri gösterir.

Google Alerts Bu servis seçmiş olduğunuz konuda, sizin yerinize dünyadaki bilgi servislerini, blogları, haber sitelerini, web sayfalarını inceler, ilgi alanınıza girenleri inceler ve tarama yapar. Bu tarama sonucunda sizing kriterlerinize uyanları mail olarak sizlere geçer. Google Alerts’de aramak istenilen bilgi filtreler yardımı ile netleştirilebilir ve fazlalıklardan arındırılabilir.

Google Docs Google doküman servisi, web tabanlı bir Word dosyası gibidir veya Excel gibi. Online olarak çalışmanızı sağlar ve bir dökümanı bilgisayarınıza indirmeden birçok farklı yerden son güncel haline erişerek ekleme yapmanızı sağlar. Bu dokümanı paylaşmak istediğiniz kişileri belirlediğinizde, o kişilere erişim hakkı vermiş bulunursunuz. Güvenli bir ortamda bilgilerin saklanması, her zaman her yerden erişim sağlanması ve yazı üstünde oynama yapılabilmesi, kimlerin dökümana erişebileceğini belirleme imkanınız olması bu hizmetin avantajıdır. En güzel yanı ise sürekli gelişmekte olması ve sizin güncelleştirmeler peşinde koşmanızı gerektirmemesidir.

Google Scholar Yazımda özellikle Google'ın bu servisine yer vermek istedim. Araştırma gerektiren bütün derslerimde her zaman için başyardımcım olmuştur. Türkçe ve yabancı içerikli akademik makalelere her zaman her yerde erişme imkanı bulacaksınız.

Google Calender Gününüzü planlamak bir işkenceye dönüşmesin, unutkan arkadaşlarınız 2’deki toplantıya gelmeyi unutmasın diye Google bu servisi sizlere sunuyor. Bu hizmet sayesinde programınızı arkadaşlarınızla paylaşabilirsiniz. Cep telefonundan programınıza erişebilirsiniz. Ayrıca e-mail veya rss ile size ve diğer katılımcılara buluşmayı hatırlatıyor. Hatta cebinize sms olarak da hatırlatma geçebiliyor. İnternetiniz yokken çevirim dışı erişimle de programınıza erişebilirsiniz. Ve tüm bu hizmetler ücretsiz sunuluyor.

Google son kullanıcılara bir çok ürün sunmasının yanı sıra, ki burada bir çoğunu paylaşmış olduk, özellikle yazılım geliştiricilerin kendi uygulamalarında Google ürünlerinden faydalanmalarını ve Google'a entegrasyonlarını sağlamaları için bir çok farklı servisi de hizmete sunmuştur. Aslında bu servisleri toparlamak oldukça zaman aldığı için hepsini paylaştım, yoksa daha çok işin SEO kısmını ilgilendiren servislerine değinecektim. Böyle de güzel oldu sanki...


2 yorum:

  1. paylaşım için teşekkürler gonet

    YanıtlaSil
  2. BURSA SEO
    Yükselmeye Hazır Olun !

    En yenilikçi dijital pazarlama stratejisidir. Sitenizin sektörünüzdeki kelimelerde ilk sayfalarda yer almasını daha fazla müşteri ve ziyaretçi (Bknz. SEO )elde etmenizi sağlayan yatırım maliyeti minimum ve ticari geri dönüşü maximum dijital bir stratejidir.

    BURSA LOGO BAYİSİ

    YanıtlaSil